De jaarwisseling. Een moment van mijlpalen, goede voornemens en samen vieren. Ook bij Dégage, waar we net ons 6000ste lid Sara mochten verwelkomen. Na een rustige fietstocht tussen het groen in Destelbergen, word ik door haar en haar man Mathias hartelijk ontvangen. Met bubbels en macarons klinken we op 2024, op autodelen, op mensen leren kennen, op zoveel meer en ook op haar wagen Boris, al kan ik die nog niet ontmoeten, want die zit ondertussen “ergens in Engeland”.
Interview en foto’s: Eli Van Brussel
Proficiat Sara, ons 6000ste lid! Als eigenaar ook, bedankt om je wagen te delen. Hij heet Boris. Hoe ben je op die naam gekomen?
Sara: Graag gedaan! Wel, voor ons laatste kind twijfelden we nog tussen twee namen, Raf en Boris. Bij ons is het Raf geworden dus dan dacht ik, dan noem ik de auto Boris hè! (lacht).
Waarom hebben jullie voor Dégage gekozen?
Sara: Mathias heeft een bedrijfswagen en ik had ook een auto, vooral om te gaan werken. Dat is in Beveren, dus iets te ver om makkelijk met de fiets te kunnen doen. Maar die verplaatsing is maar drie dagen per week nodig omdat ik ook regelmatig van thuis uit kan werken.
Mathias zegt al drie jaar dat ik me beter zou aansluiten bij Dégage (lacht), ik zat daar ook wel mee in ons hoofd maar toen we ons derde kind kregen, waren we uiteraard vooral daarmee bezig. Ik wou als ik me aansloot als eigenaar ook tijd hebben om de verantwoordelijkheid te kunnen nemen, ik dacht dat er wel wat werk kwam bij kijken maar eigenlijk valt dat heel goed mee.
Dus eigenlijk heb jij de aanzet gegeven, Mathias?
Mathias: Ja, ik leerde het kennen via een klant en een collega van mij die ook al een tijd lid zijn van Dégage. De visie sprak mij wel aan. Want op zich kunnen wij niet zonder twee auto’s, maar ik vind het wel absurd dat één van de twee zou stilstaan. Als je een auto hebt, kan die best zoveel mogelijk gebruikt worden. Tegelijk vinden we niet dat je alles met de auto moet doen, integendeel. We kochten daarom speciaal een speed pedelec, om beter te kunnen plannen en ons zoveel mogelijk met de fiets te verplaatsen.
Sara: Toen ik Boris net in Dégage stak, had ik al meteen een aanvraag voor nu in de kerstvakantie. Ik dacht ja tuurlijk, dat kan perfect en klikte snel op goedkeuren. Nu wou ik toch spontaan een uitstap doen en Mathias was aan het werk. Ik dacht oei, de auto is ontleend. Maar dat gaat allemaal hè. Mijn vriendin zag het zitten om mij en de drie kinderen te komen halen, die heeft een grote auto dus dat was geen probleem. Het is maar hoe je ermee om gaat.
Je bent dan bewuster bezig met hoe je je vervoer organiseert?
Mathias: Zeker. Nu vandaag ook, we wilden Luka wegbrengen (hun zoontje, nvdr). Ik dacht eerst, dat gaat niet, maar toch wel hè. Geen probleem, de fietskar aan de speed pedelec en we zijn weg. Het is op anderhalve kilometer. Vroeger zouden we daar waarschijnlijk de auto voor genomen hebben.
Fantastisch toch! Is het dan vooral door de visie van Dégage dat jullie de stap gezet hebben?
Sara: Ja, absoluut. Maar ook wel wat om de kosten te kunnen delen. Ik had er nog nooit bij stilgestaan wat een auto eigenlijk kost per jaar. Nu we dit allemaal ingeven in het systeem, denk ik amai, dat is best veel! Zeker om alleen te dragen.
Mathias: Eerlijk gezegd, stiekem is één van de grootste redenen dat ik Sara overtuigde, dat de auto dan wat properder zou zijn (lacht).
Sara: Haha ik wist het hè! (lacht). Ja, het helpt wel als je hem deelt, om dan extra je best te doen. Ik kuis het stuur altijd een keer af en stofzuig hem eens na gebruik, dat is plezant om de auto door te geven zoals je hem zelf zou willen krijgen.
Absoluut. Goed bezig! En hoe zijn jullie eerste ervaringen?
Mathias: We zijn sinds 1 december lid en hij is al zes keer ontleend (glimlacht). Ik dacht, in Destelbergen zal er misschien wat minder vraag zijn, maar het gaat wel snel.
Sara: Ja, zeker. Je merkt dat de mensen soms ook van een eindje verder komen. Uiteindelijk valt het ook wel mee om vanuit Gent naar hier te fietsen. Hij is regelmatig ontleend. Daar kwam wel wat geregel bij om telkens de sleuteloverdracht te doen, we moesten dan zorgen dat we thuis waren. Mathias gaat een sleutelkastje hangen, dat zal wel handig zijn. Het is zeker niet de bedoeling alle overdrachten daarmee te gaan doen, maar komt wel van pas als we eens niet thuis zijn.
Persoonlijk vind ik de sleuteloverdracht een tof moment, omdat je dan vaak een babbeltje maakt, nieuwe mensen leert kennen. Hoe was dit bij jullie?
Sara: Ja ik had wel al wat leuke babbels, één iemand kende ik al, een collega. En Henk is ook al de auto komen halen, die zit al zeer lang bij Dégage. Voor de eerste ontlener stond ik klaar met een nieuw kilometerblad, dat meisje was heel enthousiast om de eerste te zijn, ik wist zelf nog niet goed hoe of wat (lacht).
Hoe ervaar je het als eigenaar in Dégage?
Sara: Ja ik dacht dat het wel wat werk zou zijn om alles in te geven, met de tankkaart en zo. Maar uiteindelijk, omdat hij al regelmatig ontleend is, ben ik zelf nog niet moeten gaan tanken. Dan denk ik ja, dan is het ook niet zoveel werk om eens een bonnetje in te geven hè. Ik doe dat meestal op de computer. Zodra je een aanvraag krijgt, krijg je ook een melding via mail. Je kan dan makkelijk doorklikken om goed te keuren. Voor de sleutel heb ik graag dat ze een berichtje sturen en dat gebeurt eigenlijk wel.
(Tegen Mathias): Nu moet ik nog aan de mensen laten weten hoe het zit voor de code van het sleutelkastje hè. Misschien met een foto bij van waar het hangt.
De max om jullie zo te zien overleggen! Je zou Dégage dus zeker aanraden?
Sara: Ja, maar ik vind dat je wel moet mee zijn in het concept en het idee. Als je het bijvoorbeeld alleen zou willen doen om een centje bij te verdienen denk ik niet dat het een goed idee is. Als je overtuigd bent van de visie en er een beetje tijd voor wil vrijmaken, dan direct! Het maakt je ook echt bewuster van het gebruik van een auto, ik neem veel meer de fiets nu.
Vóór de info-avond twijfelde ik nog, maar die was zeer goed. Bijna privé zelfs, we waren met vier mensen. Ik zag daarna de praktische kant nog niet helemaal voor me, maar zodra alles geregeld was met de verzekering en zo waren we goed vertrokken. Dégage is ook enorm aanspreekbaar, als ik met vragen zit krijg ik snel een duidelijk antwoord. Zelfs als ik het eigenlijk op de website kan vinden (lacht).
Mathias: Het is ook een systeem van vertrouwen natuurlijk, dat vind ik wel belangrijk. Aangezien de wagen zeer vaak gebruikt wordt, is de kans al wat groter dat er eens schade zal zijn, je deelt de auto ook met verschillende chauffeurs. We zijn daar nog wat afwachtend in hoe dat dan allemaal zal geregeld worden, maar ik geloof echt in het positieve ervan dus ik denk wel dat dat allemaal goed zal lukken.
Sara: De garagist van Dégage is ook handig, daar kan je altijd naartoe als er iets zou zijn. Een grappige man, hij checkt je wagen nog eens volledig en gaf vooral ook veel tips zoals een kartonnetje of een dekentje in de koffer leggen.
Mathias: En heb je geluisterd naar zijn adviezen? Ligt er een kartonnetje in?
Sara: Er ligt een dekentje in (lacht).
Mathias: Chapeau, goed bezig (lacht). Nog een voordeel voor ontleners is dat het heel ‘schappelijk’ van prijs is. Zeker als je de auto voor een langere tijd nodig hebt, want je betaalt enkel voor de kilometers. Ik bedacht me wel dat dat ook een nadeel kan zijn, want bijvoorbeeld met de auto naar Antwerpen rijden en hem daar vier dagen laten staan, dat kan niet de bedoeling zijn hè. Hoe meer hij kan rijden, hoe voordeliger voor iedereen en hoe duurzamer ook.
Dat klopt allebei. Jullie zijn duidelijk helemaal mee in de visie, de max!
Sara: Ja we zijn zeker overtuigd tot nu toe, we hebben ons ook geëngageerd dus is het de bedoeling er zo lang mogelijk bij te blijven. Ik wou je nu graag de auto tonen maar hij zit in Engeland (lacht), vanavond is hij terug. Dan kan ik de stickers van Dégage erop plakken.
Mathias: Het is ook wel tof om mensen verder te kunnen helpen.
Sara: Het zal wel goedkomen, zeker? (glimlacht).
Zeker weten. Het is heel fijn jullie erbij te hebben. Bedankt Sara en Mathias, om in Dégage te stappen, voor jullie enthousiasme, voor de kennismaking. Hopelijk het begin van een lange samenwerking en vooral voor nu… Gelukkig nieuwjaar. Santé!