Dégage autodelen start in Hasselt

PERSBERICHT  – Dégage, een autodeelorganisatie waarbij particulieren hun wagen delen met buren, maakt zijn intrede in Hasselt. Sem en Heleen delen sinds 1 september hun Citroën Berlingo met de buurt. De vzw is ooit gestart in Gent maar breidt uit over heel Vlaanderen. Neem deel aan het Dégage-infomoment op 17 oktober in het Doppahuis of ontmoet Dégage op Autoloze Zondag 11 september.

Lees ook het persoonlijke verhaal van Sem en Heleen.

Dégage is een centrumstad rijker: Hasselt. Anders dan de gekende deelsystemen werkt Dégage met deelauto’s van particulieren. Steeds meer mensen beseffen dat hun auto te vaak stilstaat en gaan deze delen met mensen in de buurt. Zo ook Sem Vanvelthoven. Samen met zijn partner Heleen deelt hij sinds deze maand een Citroën Berlingo met de inwoners van Hasselt.

Particulier autodelen zet bestaande auto’s efficiënt in en maakt andere auto’s overbodig. Dat zorgt niet enkel voor meer ruimte in de straat, zuiverdere lucht en minder file, ook wordt de auto goedkoper omdat de kosten worden verdeeld over alle bestuurders.

Sem, eigenaar van de eerste Dégage-deelauto in Hasselt: “Met het hele gezin legden we het voorbije jaar ongeveer 10.000 km af met onze auto. Dat kan beter. Zeker tijdens de week staat onze auto te vaak stil want we fietsen allebei naar het werk. Onze auto wegdoen is voor ons gezin vandaag geen optie maar we kijken er naar uit om hem vaak te ontlenen aan andere Hasselaren. Zo hopen we anderen te helpen en wordt autorijden voor iedereen wat goedkoper.”

Door je auto te delen, blijf je toegang hebben tot je auto maar kunnen anderen hem ook gebruiken. Eigenaars krijgen de exacte kost terugbetaald voor elke gedeelde kilometer. Hoe meer iemand anders met je wagen rijdt, hoe meer je dus terugkrijgt. En dat kan oplopen tot wel 1.000 euro per jaar of meer. Daarnaast kunnen gebruikers deelauto’s gebruiken tegen een eerlijke prijs. Tot wel 15.000 kilometer per jaar is een Dégage-deelauto interessanter dan een eigen wagen. Door niet per tijd te hoeven betalen zijn de deelauto’s geschikt voor langere periodes en een betaalbaar alternatief voor de eigen wagen.

Schepen van mobiliteit Marc Schepers: “Doordat gebruikers enkel betalen voor het gebruik van een wagen en niet voor het bezit, wordt dit principe meteen voordeliger. Maar ook de stad heeft hier baat bij. Door een wagen te delen, vermindert het aantal wagens op onze wegen, wat natuurlijk zorgt voor minder CO2 uitstoot. Daarnaast betekenen minder auto’s ook minder parkeerdruk. Doordat er minder parkeerplaatsen moeten voorzien worden, kan ook het openbare domein anders ingericht worden en dat zorgt voor een aantrekkelijkere, groene en gezellige stad. In Hasselt willen we duurzame mobiliteit zo veel mogelijk stimuleren. In een stad met bijna 80.000 inwoners en met nieuwe wijken die in ontwikkeling zijn, is er veel verkeers- en parkeerdruk. Deelmobiliteit kan hier een deel van de oplossing zijn. De stad is dan ook volop bezig het publieke aanbod deelmobiliteit uit te breiden.”

“Wij zorgen met onze jarenlange expertise voor het administratieve werk zodat deelnemers zich kunnen focussen op het persoonlijke contact en het enthousiasmeren van buurtbewoners”, zegt Eline Snacken van Dégage. “Dégage is een sociaal systeem. Gebruikers kunnen online een auto reserveren. Maar nadien moeten eigenaar en gebruiker wel nog afspreken voor het overhandigen van de sleutel. Wat goed is voor het vertrouwen en het buurtgevoel.”

Wie zich inschrijft bij Dégage, kan, na betaling van een eenmalige instapkost van 35 euro en een waarborg van 75 euro, gebruik maken van alle deelauto’s van de organisatie. Gebruikers betalen een kilometervergoeding die is gebaseerd op de echte kostprijs van een auto. Op dit moment ligt dat bedrag tussen 28 en 36 cent per kilometer.

Infomoment 17 oktober om 19:30 in Doppahuis vzw

Een eerste info- en inschrijfsessie voor gebruikers en eigenaars vindt plaats op 17 oktober om 19:30 in het Doppahuis. Inschrijven kan via www.degage.be/infosessie. Via dezelfde link lees je ook de instapvoorwaarden voor de auto’s en kan je je eigen wagen aanmelden.

Meer info over Dégage: www.degage.be of info@degage.be

 

Vandaag is Dégage vzw een uitgebreide autodeelorganisatie met meer dan 4500 leden en bijna 400 deelauto’s verspreid over heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel. De organisatie heeft ondertussen reeds 24 jaar ervaring in het doen samenwerken van burgers om auto’s en fietsen met elkaar te delen. Anders dan de gekende deelsystemen werkt Dégage met wagens van particulieren. Je deelt met andere woorden je eigen wagen met anderen. Zo wil Dégage onderbenutte voertuigen zo efficiënt mogelijk inzetten en opnieuw meer ruimte krijgen in de stad of gemeente.